Ponty

A pontyok (Cyprinus carpio)


Tilalmi ideje és méret korlátozása:

Tilalmi ideje május 2-tól június 15-ig tart. Kifogható legkisebb mérete 30 cm. Naponta 3 darabnál főbbet kifogni tilos.

 


A Magyar horgászvizekben előforduló ponty fajták:
Az európai ponty a Duna és mellékfolyói egyik őshonos halfaja. A Kárpát-medence vizeiben a legnagyobb gazdasági jelentőségű halfaj és a legfőbb horgászhal. (Magyarországon a horgászok mintegy 80-85%-a pontyhorgász.)

Mérete:
Maximális mérete a régióban kb. 25–30 kg, hossza 1,2 méter.

A rekord:
Világ rekord 42,6 kg.
A hazánkban a ponty három fő alakváltozata fordul elő, a tőponty vagy vadponty két típusa, valamint a nemesített pontyok.

A közönséges tőponty (Cyprinus carpio carpio morpha acuminatus) a Duna vízrendszerében a legelterjedtebb vadon élő forma. Pikkelyes, mérsékelten magas hátú tőponty. A természetes vizekben mára szintén megritkult. Változatai: balatoni sudár ponty, dunai vadponty, ráckevei dunai tőponty stb.

A tógazdasági mesterséges tenyészetekből kikerülő nemes ponty (Cyprinus carpio carpio morpha domestica) alkotja a régió jelenlegi pontyállományának közel 90%-át. Helyi fajtái igen sokféle megjelenésűek


pontyok1

Leírása:
Színezetéről általánosan elmondható (a koikat kivéve), hogy háta zöldes vagy barna, a has irányában világosodó, oldalt sárga, hasa fehér. Szája körül 2 pár bajuszszálat visel, az egyiket a felső ajakon, a másikat a szájszegletben. Szájának bőrredői teleszkópszerűen kinyújthatóak, ami az állat táplálkozását segíti a fenéken lévő táplálék felszedegetésekor. Uszonyaik közül a háti-, mell- és a farokalatti úszók első sugarai megvastagodtak, kemények, hátsó felületük fogazott.

A legkevésbé pikkelyezett a legismertebb fajta, a tükrös ponty vagy tükörponty, valamint a szinte teljesen pikkely nélküli bőrponty. Azonban hát-, farok- és hasalatti úszóiknál még ezek a formák is viselnek pikkelyeket.

pontyok2


Életmódja és táplálkozása:
A ponty életmódjára (és rendszerint a többi pontyfélére is) az állandóan vándorló, folyamatos táplálékkereső életmód a legjellemzőbb. Jelenlétére nádasoknál a nádszálak lökésszerű mozgásaiból, nyílt vizeken a vízfelszínen megjelenő buboréksorból (túrás) következtethetünk. Kedveli a vízinövények fiatal hajtásait, az árvaszúnyog-lárvákat, víziászkákat, evezőlábú rákokat, de gazdaságokban a legkülönbözőbb növényi táplálékokra is rászoktatható. Elsősorban a jól felmelegedő, iszapos aljzatú, álló és lassan folyó vizeket kedveli. Jól alkalmazkodik a nagy egyedszámhoz, a hőmérséklet- illetve oxigéntartalombeli ingadozásokhoz, vízszennyezésekre nem érzékeny, szennyvíztisztítók utolsó fokozatában tenyészteni is lehet. A folyók erősen szennyezett szakaszain is megél, de magas zsírtartalmú szöveteiben számos toxikus anyagot halmozhat fel.

Szaporodása
A ponty ívása néha már április végén elkezdődik, ha a vízi növényzettel borított sekély szélvizek hőmérséklete eléri a 17-18 °C-ot. A fő ívási időszak május-júniusra esik, de előfordul, hogy még július elején is ívik.

A ponty természetes szaporodásának néhány évtizeddel ezelőtt még nagy volt a jelentősége, hiszen az ikrásban évente mintegy 150 ezer 1-1,5 mm átmérőjű ikra fejlődik testtömeg-kilogrammonként. Ez a roppant termékenység azonban a vizek szabályozása, az ívó területek jelentős csökkenése vagy megszűnése, a gyakori vízszint-ingadozás és főképpen a fokozódó vízszennyeződés miatt egyre kevesebb vízen, egyre csökkenő mértékben érvényesülhet. Napjainkban alig van olyan természetes vizünk, amelynek pontyutánpótlását a természetes szaporodás csak részben is fedezné.

 


Táplálkozást befolyásoló tényetők:
- időjárás és frontok
- Évszak, napszak, a nappalok és az éjszakák hossza
- Napfény, az átvilágított (fotikus) vízréteg vastagsága, vagyis az átlátszóság
- A napi hőingás, a víz hőmérséklete, továbbá a különböző hőtartalmú vízrétegek vastagsága
- Széljárás, uralkodó szélirány, szélerősség
- Légnyomásváltozás
- Holdjárás
- Az áradás és apadás gyakorisága, időtartama
- A sodrás erőssége.10. A víz oldott oxigéntartalma
- A víz oldott oxigéntartalma
- A vízben felhalmozódó szerves anyag mennyisége
- Az adott horgászvíz természetes táplálékbázisa
- A pontyok életkora, életkorhoz kötött kondíciója, egészségi állapota

Horgászata:
Úszózás: Ezek közül is többfélét lehet alkalmazni. A hagyományos osztott súlyú szereléket nyílt vízen alkalmazzuk ahol nem akarjuk, hogy a csali a vízfeneket érje. A súlyozása úgy történik, hogy több apró ólmot helyezünk el a zsinóron, ezáltal kapásnál az úszó vagy elmerül, vagy kiemelkedik, a hal számára szinte észrevétlen amint az apró súlyokat megemeli. Ugyanígy súlyozzuk a feltolós szereléket, de viszont ennél a módszernél hosszú szárú úszóra van szükségünk. A felfektetős szerelék légyege, hogy a csali a fenéken van, a zsinóron lévő súllyal együtt, kapáskor a ponty felemeli a csalit, vele együtt a súlyt, és az úszó felfekszik a víz színére. Itt kedvező a kissé tömzsibb úszótípust választani.
Bővebb információ az úszós horgászatról a „ horgász módszerek” résznél találsz.

Fenekező módszerrel is eredményesen horgászhatunk pontyra, főleg ott ahol a parttól messzebb tanyáznak és úszós készséggel már nem lehet elérni őket. A fenekező módszerek között is van többféle, van, mikor a súlyt a szerelék végére tesszük, ilyenkor végólmos szerelékről  beszélünk. Különböző lehet az ólom formája is, folyóvizeken inkább laposat, állóvizeken a gömbölyűeket részesítsük előnyben. Csúszó ólmos módszernél a hosszirányban átfúrt ólom a zsinóron, szabadon fut, tehát a hal mikor felveszi, a csalit akkor csak egy idő után érez ellenállást. Az ólom formája itt is változó, a gömbólmot inkább állóvízre, a lapos tégla ólmot folyóvízre alkalmazzuk. Amikor etetőanyagot is akarunk juttatni a csali mellé akkor etetőkosaras szereléket, alkalmazzunk, az etetőkosár egy bordázott belül üreges vagy drótból, vagy kemény műanyagból készült eszköz.

Bojlizó Módszer az utóbbi időben terjedt el, és forradalmasította a pontyhorgászatot. Rengeteg féle méretben és ízben kapható bojlikat.

 


Csalik:
Tavasszal, ősszel inkább állati eredetű csalit alkalmazzunk, szóba jöhet a giliszta, a lóbogár, csontkukac (csonti csokor), sőt előfordult már, hogy nagyobb példányai a ragadozóknak felkínált kisebb halakat is elkapták.

Télen a hideg vízben nagyon eredményes a kocára vágott löncshús. Növényi eredetű csalikat főleg tavasz végén és nyáron használjunk, itt meg kell említeni a legelterjedtebb csalit a kukoricát amelyet ma már többféle ízben keménységben állítanak elő, a mai napig eredményes az Alcsiszigeti Holt Tiszán az öreg kukorica, ugyanis egy kicsit kemény, a keszeg nem tudja leverni.

Az etetés nagyon fontos lehet a pontyhorgászatban, a halak általában megjegyzik, hogy hol kaptak táplálékot és visszajárnak ide. Fokozottan igaz a bojlis horgászatra, ugyanis a csalihoz hozzá kell szoktatni a pontyot, mert a vízben nem igen talál ilyen táplálékot. A csalikat (kukoricát, bojlit, kenyérgyurmát) lehet színezni, ez főleg azokon a vizeken válhat be, ahol túlhorgásszák a vizet, és a pontyok bizalmatlanná válnak a hagyományos színű csalikkal szemben.
A Horgászvíz Katalógus szerkesztői kellemes horgászatot kívánnak.


Kapcsolódó videó(k):


Nagysikerű felvételek a horogakadásáról!


Nagysikerű felvételek a horogakadásáról (pop-up bojli)!


Etetés!

 

Keresés

Regisztrációk

Hasznos