Csapó sügér

Tilalmi ideje: A csapósügér, nem esik méret vagy horgászati tilalom alá.


 csaposuger1

Leírása:
Ragadozó hal. Teste aránylag magas, oldalról lapos. Pikkelyei kicsik és erősek. Szájában elöl tüskék, hátul fogak vannak. A süllőtől eltérően a sügérnek ebfogai nincsenek. Hátúszója tüskés és nagy. Színezete zöldes, sárgás. Oldalán 5-9 sötét sáv található. Úszói lekerekítetek. Az emésztőrendszerük egyszerű, ősi felépítésű; egy gyomruk és egy bélcsatornájuk van, amelyben savas közeg uralkodik. Fejük nagy, a szájuk csúcsba nyíló.

csaposuger2


Életmódja és táplálkozása:
A csendes folyású, 1-2 méter mély vízinövényekkel vagy búvóhelyekkel rendelkező mederviszonyokat kedveli. A sügérek elsősorban az apró halfajtákban gazdag álló és lassú folyású vizeket szeretik. Táplálkozási módjuk megköveteli a jó látási viszonyokat is, ezért a tiszta, átlátszó vizekben érzik a legjobban magukat. A sügérek sokféle állatra vadásznak. A fiatal egyedek elsősorban puhatestűekkel, apró ízeltlábúakkal táplálkoznak, az idősebbek, főként rovarok és lárváik, szúnyog-, szitakötõ-, kérészlárvák szerepelnek. Ha apró halak kerülnek a közelükbe, azokra is rátámadhatnak, de nem vetik meg az ikrákat sem. A fiatal sügérek bandában rabolnak. A vízinövények között elrejtőzve apró halakra, elsősorban kicsiny bodorkákra és küszökre leselkednek, de gyakran elvegyülnek a kis vörösszárnyú keszegek között is. Ha egy kishal óvatlanul megközelíti rejtekhelyüket, a banda utána veti magát, és addig üldözi, míg a fáradtságtól meg nem adja magát.

 


Mérete:
Táplálékban gazdag vizekben nem ritkák a kilós példányok, ezek magányos ragadozók, nem bandáznak és táplálékuk kizárólag, hal.
Világrekord: 4.75 kg
Országos rekord : 1,87 kg
Átlagsúly: 200-300 gr

Szaporodása:
A hímek a hatodik és tizenkettedik hónap között érik el az ivarérettséget, bár ekkor még csak 5-8 centiméter hosszúak. A nőstények csak harmadik évükben készek a szaporodásra, és általában nagyobbak a hímeknél. Az ívás az időjárási viszonyoktól függően márciusban-áprilisban zajlik, a süllő szaporodását megelőzve. A nőstény mintegy 300.000 ikrát rak természetes rejtekhelyekre - vízinövények, elsüllyedt ágak, kövek közé'-, általában sekély helyekre, ahol a víz gyorsan felmelegszik, de már meghaladta a 10-12 C’ -ot. Az ivadék az ikrák megtermékenyítése után egy héttel már ki is kel.

A sügér horgászata:
Szinte minden horgászmódszerrel jól fogható, amennyiben jelentős állománnyal rendelkezik az adott vízterület. Jók a hagyományos csalik - giliszta, csonti, apró hal. Tapogatva, mártogatva és úszóval a csalink apró babahal, vagy halszelet legyen. A pergetést kedvelői villantóval, twiszterrel, gumihallal, és wobblerekkel is eredményesek lehetnek, sőt a műlegyes horgászatok is eredményesen horgásznak rá.

csaposuger3


Csalik:
Általában  csontival, gilisztával, apró hallal horgászunk sügérre, de a kisebb körömvillantó, twistesr vagy a műlégy is eredményes csali, erre a falánk ragadozóra.


Kapcsolódó videó(k):


A csapósügér

 

Keresés

Regisztrációk

Hasznos