Süllő

Fogassüllő (Stizostedion lucioperca l.)


Tilalmi ideje:
március 1 - április 30
Legkisebb kifogható méret: 30 cm

Fogassullo1

Leírása:
A süllő a sügérfélék családjába tartozik és annak is a legnagyobbra növő hazai képviselője. Gyönyörű hal. Megjelenése elegáns, szinte arisztokratikus. Teste nyújtott, orra hosszú és hegyes, szájnyílása rendkívűl széles. Állkapcsai egyenlőtlenül fogazottak, felváltva kis és nagy fogakkal. Testét apró fésűs pikkelyek borítják, amelyek a hátán sötétek (zöld és szürke), oldalán világosabbak, míg a hasán fehérek. Hátán két csaknem azonos hosszúságú, tüskés úszó található. A farok alatti úszóján két tüskés és kb. 13 lágy sugár van. Az összes úszóján megtalálhatók az apró, sötét (zöldes, szürkés) foltok. A fiatal példányok oldala 8-10 sötét keresztsávval díszített, amely a nagyobb, idősebb példányoknál teljesen eltűnik.

Életmód és táplálkozás:
A nagyobb folyókban, tavakban, tározókban él, és nyáron nagyon kedveli a zavarosabb, melegebb, kemény aljzatú vizeket.
Szinte minden hazai vízben megtalálható, amennyiben azok megfelelnek a süllő elvárásának, azaz a tiszta (nem szennyezett) víznek. Ha egy vízterület szennyeződni kezd, úgy vagy elköltözik onnan, vagy tömeges pusztulása várható. Nagyon érzékeny halnak számít. A horgászok többsége azt tartja, ha egy süllőt kifognak, azt semmi értelme visszadobni, ugyanis garantáltan elpusztul.

 Fogassullo2


Rekord:
Főleg az 1-1,5 kg os példányok a leginkább foghatóak, nem ritka a 5-10 kg os fogás sem .
A magyar rekord : 15 kg
A világ rekord: 18,7 kg

Szaporodása:
A süllő 10-12 fokos vízhőmérsékletnél párosan ívik. A hím általában fák víz alá lógó gyökereit vagy alámosott nádgyökereket választ fészeknek, amit megtisztít és őriz az ivadékok kikeléséig. Távol tartja az egyéb halakat, és úszóival legyezgeti az ikrákat, hogy friss vízhez juttassa azokat. Az ivadékok kikeléséhez kb. egy hét, majd még egyszer ennyi telik el, az úgynevezett nem táplálkozó lárvakor időszakból. Az ezek után következő időszakban máris a ragadozó ösztön működik, és bár csak nagyon apró élőlényekkel táplálkozik, azt már úgy teszi, ahogy felnőttként is. A becserkészés és támadás egyre tökéletesedik, de az igazi ragadozó életmódra 6-8 hetes korban tér át. A kilós tömeget a süllő kb. a negyedik-ötödik évben éri el.

 Fogassullo3


A süllő horgászata:
A süllő kapási ideje tavasszal és ősszel napközben, nyáron pedig reggel, délután és éjszaka van. Nyáron esős és borult időben is kap. Rablására jellemző, hogy a kishalak legyezőszerűen menekülnek, ha elvéti áldozatát, visszavonul a fedezékébe és nem üldözi tovább a prédát. Kedveli az oxigénben dús, kemény aljzatú friss vizet. Állandó búvóhelyet keres magának, s vagy ezek takarásából rabol, vagy – főleg éjszaka – a víz felszínén keresi táplálékát. Ilyenkor messzire hallani harsány veretését, amikor ráront a felszínen bandázó kishalakra. Ahol nem talál megfelelő fedezéket, ott a meder egyenetlenségeiben lapul meg. Állóvizekben főleg bedőlt fák törzse alatt, ágai között vagy nádasokban kell keresni. Az iszapos aljú vizeket nem szereti. Folyóvizekben a kőrézsűk, kőgátak, sarkantyúk, ruganyok alatt, valamint a duzzasztóművek alatti friss vizekben található meg nagyobb számban. A horgász módszerek is igen változatosak lehetnek: Fenekező, úszós, mártogató, tapogató vagy a pergető horgászata a leggyakoribb.

 Fogassullo4


Csali:
A halak közül kedveli a nyújtott testű, ezüstös csillogású fajokat, szűk garatnyílásán ezek csúsznak le legkönnyebben. A sügérféléket sem veti meg, nem okoz gondot neki a tüskés hátúszó. A kiszemelt zsákmány megszerzésében közel sem olyan eredményes, mint a csuka vagy a harcsa (talán azért, mert azokénál kisebb a szája). Általában csak minden harmadik próbálkozása sikeres. Ha viszont kedvezőek a körülmények, egymás után képes akár 20-30 halat is bekebelezni. A kishalak mellett nem veti meg például a harmatgilisztát sem, különösen eső után lehet fenekezve ezzel a csalival fogni. Szereti a hal darabot, és a „taposott” kishalat is. A műcsalik széles választékával lehetünk eredményesek.

A Horgászvíz Katalógus szerkesztői kellemes horgászatot kívánnak.


Kapcsolódó videó(k):


Harcias süllő


A süllő

 

Keresés

Regisztrációk

Hasznos